• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Presentatie in het directieoverleg

Wies van Kats
  | 
7 december 2021

Yes: een doorbraak.  Je hebt tijd weten te claimen bij het directieoverleg voor jouw presentatie. En natuurlijk heb je alles gedaan voor een perfecte voorbereiding. Je verhaal staat als een huis, je weet precies wat je wilt vertellen. Die 15 minuten die ga je rocken. Kom maar op!

Doel

En dan is het zover. Jij krijgt het woord. Je bent 5 minuten goed op weg maar dan krijg je de eerste vraag al op je afgevuurd. Weg focus. Weg rode draad.  Je presentatie gaat een kant op die je helemaal niet op wilt. Aaaaah nee! Er wordt ingezoomd op details die echt relevant zijn maar niet voor nu. Het accent wordt op de verkeerde dingen gelegd. Je bent compleet afgedwaald van je eigen doel. De minuten tikken weg en je hebt nog niet de helft verteld van wat voor jou belangrijk was. 

Hoe voorkom je dit?

Jij bent in de lead van die 15 minuten. Het is dus ook aan jou om daar het speelveld voor te bepalen. Voor iedereen is dat anders en het maakt uit wie je toehoorders zijn. Bekijk zelf dus goed wat past. Hierbij enkele hacks:

  • Vraag vooraf of er vragen zijn zodat je die meteen mee kunt nemen (of aan kunt geven dat deze wel of niet aan bod komen in je presentatie).
  • Geef vooraf aan dat je benieuwd bent naar de vragen en dat je het fijn vindt deze te beantwoorden als je helemaal klaar bent. 

En ja er zijn altijd mensen die zich niet in kunnen houden en je toch willen onderbreken met een vraag. Wat doe je dan?

  • Bedank de vragensteller en geef aan dat je er op terugkomt nadat je je verhaal af hebt gemaakt. Eventueel vraag je of diegene de vraag straks nog een keer wil stellen zodat je het niet vergeet. 

Soms kan het ook fijn zijn om een bondgenoot te hebben in de directievergadering. Je kan diegene vooraf vragen of hij zij op je wil letten hoe je presenteert en of je boodschap duidelijk overkomt. Dat ging diegene sowieso doen maar door vooraf daar extra aandacht aan te schenken en om reflectie te vragen kan deze persoon je ook helpen door vragen te stellen.

Denk eraan:

Het zijn jouw 15 minuten. Bepaal goed voor jezelf wat belangrijk is, hoe wil je dat je toehoorders terugkijken op de vergadering. Wat zijn de drie belangrijkste dingen die ze onthouden moeten hebben? Of op welke vragen wil je absoluut antwoord hebben. Schrijf het op en houd het eventueel als spiekbriefje je bij je tijdens de presentatie.

Wil je ook meer regie hebben in andere gesprekken? Dan is de training Hack het Gesprek een aanrader!

Artikel uit de categorie:
Effectieve communicatie

0 Reacties op "Presentatie in het directieoverleg"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Walk Your Business Talk