• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Stilte: helder nadenken op kantoor

Wies van Kats
  | 
8 juni 2022

Helder nadenken in drukte: waarom stilte in je werk belangrijk is. Een muziekje aan, iemand bellen of kletsen met collega’s: allemaal dingen die we doen om de stilte op te vullen. Alleen niet iedereen voelt zich comfortabel bij stilte. Jammer… want stilte helpt om helder te kunnen denken.

Je kent het wel, van die kantoordagen waar er links wordt vergaderd, rechts iemand met een klant belt. Veel rumoer en prikkels dus. Hoe kun je je concentreren in zo’n omgeving?’ Nou bijna niet. Je concentratie gaat van de printer die niet werkt, naar het gesprek van je buurvrouw tot de radio die aan staat. Alles behalve waar je eigenlijk mee bezig wilt zijn: je werk. Je moet veel moeite doen om je te kunnen concentreren, waardoor je sneller vermoeid raakt. Herkenbaar. Zo herkenbaar dat er zelfs een legende over is.

Stilte is begrijpen

De legende gaat over een kluizenaar die op een berg woont en elke dag naar een waterput loopt. Als hij zijn emmer omhoog trekt, vraagt een vrouwenstem achter hem: “Meneer de kluizenaar, waarom woon je zo alleen hier op de berg?’’ Hij draait om en zegt: ’’Ik woon hier in mijn eentje omdat het stil is.’’ “Hoezo?”, vraagt de vrouw. ‘’Kijk maar eens in de put, wat zie je?’’ vraagt de kluizenaar. ‘’Ik zie rimpels van de emmer die je net hebt laten zakken in het water’’, zegt de vrouw. ‘’Klopt, als er geen stilte is, kun je ook niet echt zien’’, zegt de kluizenaar. “Maar wat is er dan als er stilte is?’’ vraagt de vrouw zacht. ‘’Kijk nog maar eens in de put’’ zei de kluizenaar. ‘’Ik kan de onderkant van de put zien”, zegt de vrouw. ‘’Mooi he? Als alles stil is, kun je zien en begrijpen wat het is,’’ aldus de kluizenaar.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Pas als het rustig en stil is, kun je nadenken. Je legt dan volledig de focus op het bedenken van die nieuwe oplossing en legt sneller verbindingen. Kortom: door stilte word je creatiever, omdat een kwestie jouw volledige aandacht heeft. Met minder afleiding kun makkelijker je werk doen en voel je je ook minder gestresst. Je maakt minder fouten en voel je je fitter na een dag op kantoor. 

En natuurlijk hoef je geen kluizenaar te worden op kantoor, liever niet. Een praktische oplossing is een stilteruimte met stilteplekken. De omgeving is rustig en het gaat om de concentratie. Een andere oplossing is een koptelefoon opzetten en/of momenten in je agenda blokken zodat je door kan werken. Heb je een meeting waarbij je je moet concentreren? Een stukje wandelen tijdens de meeting kan ook goed helpen.

Het allermooiste resultaat van een stilte zijn je gedachten. Die kun je allemaal op een rij zetten, waardoor de oplossing sneller en gemakkelijker in zicht komt.
Gun jezelf dus vaker de stilte, die heeft namelijk heel veel te zeggen.

Wil je echt meer uit je gesprekken en vergaderingen halen? Meld je dan aan voor de Groepstraining Hack het Gesprek.

Lees ook:
Less is more
Stille weerstand of ok? Inhoud en onderstroom

Geen tip missen?  Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief: walkyourbusinesstalk.nl/nieuwsbrief

Artikel uit de categorie:
Effectieve communicatie

1 Reacties op "Stilte: helder nadenken op kantoor"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Walk Your Business Talk