• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Ruimte maken

zoe@wybt.nl
  | 
21 december 2022

Om goede gesprekken te kunnen voeren is het maken van ruimte essentieel. De afgelopen maanden voelde ik zelf geen ruimte. Te veel in te korte tijd om te doen; werk en ook privé (een grote verbouwing en verhuizing). Er was weinig ruimte voor uitleg, begrip en toelichting. Je snapt ‘m al: veel miscommunicatie. Dus ik ben ruimte gaan maken.

Ik merk het om mij heen: iedereen heeft het druk. Feestdagen zijn leuk en gezellig en tegelijkertijd lijkt het in organisaties alsof het einde van de wereld er aan komt. Hoe zorg je ervoor dat je ruimte blijft maken voor luisteren en niet  de ‘korte weg’ neemt (ook wel, aannames maken)?

Drukte (re)organiseren

Het kan zeker, maar eerst wel even op de pauzeknop duwen. Ga nog eens goed kijken wat is er noodzakelijk en wat (en doet misschien een beetje pijn) kan wachten. Drukte maak je vaak zelf of laat je in elk geval toe. Kies opnieuw.

Eerst emmer leeg dan oren open

Echt luisteren is lastig als je eigen gedachten je in de weg zetten. Zorg dus dat je gedachten uit je hoofd gaan. Maak eerst je emmer van gedachten leeg. Doe een braindump. Gooi je emmer op z’n kop en alles wat er uitkomt schrijf je op. Dat lucht waarschijnlijk veel op. Richt je energie dan op het gesprek. Wat wil je eruit halen? Wat wil je brengen?

Je favoriete collega ANNA

Neem deze periode een nieuwe collega aan. Anna, ook wel Altijd Navragen Nooit Aannemen, gaat je helpen om gesprekken en resultaten te boosten. Aannames worden in drukte veel gemaakt, want dat is lekker snel. Uiteindelijk niet wanneer je werk niet klopt en je 10 stappen terug moet. Had je toen toch maar extra nagevraagd aan je collega’s…

Dus: merk je dat je gaat invullen in het gesprek? Vat je informatie samen en spreek het uit naar je collega’s. Eventuele aannames komen zo meteen aan het licht en worden opgelost. Kun jij weer door.

Juist in drukke periodes is het belangrijk om te blijven communiceren. Gesprekken nemen namelijk een groot deel van je werk in beslag. En als dat niet goed gaat, blijf je tegen de lamp lopen. Neem daarom eens de tijd om te reflecteren op je gesprekken. Wat ging goed en waar kun je een boost gebruiken? Zo weet je wat je in december te doen staat!

Kom je er achter dat je jouw gesprekken in 2023 naar een hoger niveau wilt tillen? Hou dan de nieuwsbrief en de socials in de gaten! In 2023 start ik weer met Hack Het Gesprek. Een training vol met tips die je direct gaat inzetten om je gesprekken een boost te geven.

Lees ook:
Eigen belangen en het uitspreken daarvan
Waarde van een gesprek meten

Geen tip missen?  Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief: walkyourbusinesstalk.nl/nieuwsbrief

Artikel uit de categorie:
Effectieve communicatie

1 Reacties op "Ruimte maken"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Walk Your Business Talk