• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Samenwerken met uiteenlopende meningen

zoe@wybt.nl
  | 
19 november 2022

Samenwerken is waardevol omdat iedereen anders is en dus een ander perspectief heeft. En dat is meteen de grootste uitdaging: uiteenlopende meningen. Vooral in een samengesteld projectteam waarin er verschillende specialisten samen moeten werken.

Die ene collega die in hoog abstractieniveau praat terwijl een andere collega zichtbaar afhaakt en zich afvraagt wat dat nu te maken heeft met zijn/haar werk. En alles wat daartussen zit. Herkenbaar?

Stel je voor…

Je kunt van perspectief wisselen, waar ik in mijn nieuwsbrieven vaker aandacht aan besteed. Maar om dit probleem helemaal op te lossen, is er meer nodig. Eerst de situatie: wat gebeurde er? Alles ging eigenlijk best prima. Maar toen werd het project concreter en nu overheerst de visie van twee collega’s. Ze hebben helemaal voor ogen hoe ze het aan gaan pakken zodat het voor hen werkt. Alleen de vakgebieden en de voorkeuren van de twee andere collega’s zijn daarmee ondergeschikt geworden. En dat is nu precies niet de bedoeling.

Terug naar af

Het team is zo samengesteld dat alle vakgebieden vertegenwoordigd konden worden. Belangrijk is dus om weer ruimte te creëren voor de inbreng van de anderen. Dat doe je door terug te gaan naar de start van het project. En opnieuw het probleem of de opgave vast te stellen.

“Wat willen we echt?”

Deze vraag verdient ruime tijd en aandacht. Ga samen nog eens na wat de bedoeling is en wat je nu echt wil oplossen. Eerst doe je dat voor jezelf en daarna deel je dat met elkaar en definieer je het probleem opnieuw.

Albert Einstein zei niet voor niets:

“Als ik een uur had om een probleem op te lossen en mijn leven hing af van de oplossing, dan zou ik de eerste 55 minuten besteden aan het bepalen van de juiste vraag, want als ik eenmaal de juiste vraag ken, zou ik het probleem kunnen oplossen in minder dan 5 minuten.”

Het gesprek aangaan hierover kan lastig zijn. Wil je aan de slag met jouw gespreksvoering en jouw gesprekken naar een hoger niveau tillen? Meld je dan aan voor de Groepstraining Hack het Gesprek.

Lees ook:
Less is more
De kracht van waardering

Geen tip missen?  Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief: walkyourbusinesstalk.nl/nieuwsbrief

Artikel uit de categorie:
Effectieve communicatie

1 Reacties op "Samenwerken met uiteenlopende meningen"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Walk Your Business Talk