• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Waarde van een gesprek meten

zoe@wybt.nl
  | 
19 november 2022

De ene dag een gesprek waarbij iedereen barst van de energie, jullie binnen een half uur alle doelen hebben gehaald en de ideeën om je oren vliegen. De volgende dag heb je een meeting, knikt iedereen maar gewoon ja en wil vooral graag weg. Waarschijnlijk herkenbaar maar hoe kun je dit vermijden? Daarvoor ga je terug naar de basis. Het heeft allemaal te maken met hoe iedereen zich opstelt in het gesprek en het effect ervan. Door de waarde van een gesprek te meten, kun je snel zien waar iedereen in het gesprek staat en recht op het doel af.

De niveaus van waarde in een gesprek

Er zijn 4 niveaus van waarde in een gesprek. Deze kun je ook wel als een gebouw met een lift zien.
Op de hoogste verdieping is het vaak rustig, dus in het gesprek is iedereen muisstil. ‘Het zal allemaal wel’ is wat de meeste denken, want ze hebben geen zin in weer een discussie te voeren met die ene collega. De lift hangt hier helemaal vast.
Als je merkt dat er wel wat lichtjes branden, ben je aangekomen op de derde. Nee de energie spat er nog niet vanaf, maar er is een begin. Er worden meer meningen gedeeld maar wel vanuit een eigen standpunt.
De tweede verdieping. Er komt beweging. Het wordt al een stuk drukker maar we wisselen nog steeds geen meningen uit. Wat doen we dan wel? Vertellen vanuit welke start we zijn vertrokken met ons startpunt, waardoor de achtergrond duidelijk wordt.
De laatste verdieping, de bruisende begane grond. Onze mening vertellen we zeker, maar we luisteren vooral naar de ander. We gaan uitwisselen en staan open om van standpunt te veranderen. Zo kunnen we recht op exit af en het gebouw uit!

Tips om op de begane grond te blijven

Eenmaal beneden is het doel daar te blijven met z’n alle. Hier een paar tips om jou of je collega’s te helpen hierbij:
Benoem de 4 niveaus zichtbaar en leg uit wat je belangrijk vindt in een gesprek. Bijvoorbeeld het luisteren naar elkaar met een open houding.
Waakhond inzetten. Zorg er voor dat iemand waakt over het niveau. Gaan jullie omhoog? Grijp in of las een moment rust in en als je meningen wilt horen, ga je collega’s daar dan ook expliciet om vragen in de vergadering.
Energie opkrikken. Merk je dat iedereen in de stoel verdwijnt? Doe eens een energizer om het weer op te krikken.
De “Wat denk jij?”-vraag. Stel deze vraag aan de wat minder spraakzame collega’s. Zij hebben vaak goede ideeën doordat ze observeren, maar vinden het lastig om in te breken.
Houd de sfeer open. Omhoog gaan kan gewoon gebeuren, dat is niet erg. Het helpt wel om er bewust van te zijn, zodat je ook weer naar beneden kan.

Stap jij wel eens in de lift, of merk jij dat jouw collega’s dit doen? Ga het gesprek aan en pas de methode toe. Merk je dat je graag meer uit je gesprekken en vergaderingen zou willen halen? Meld je dan aan voor de Groepstraining Hack het Gesprek.

Lees ook:
Doorbreek de vergadersleur
Boekentip: Socrates op sneakers

Geen tip missen?  Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief: walkyourbusinesstalk.nl/nieuwsbrief

Artikel uit de categorie:
Effectieve communicatie

1 Reacties op "Waarde van een gesprek meten"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Walk Your Business Talk