• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

 Eigen belangen en uitspreken daarvan

zoe@wybt.nl
  | 
24 november 2022

Je uitspreken kan lastig zijn. Je bent onzeker over de reactie van een ander of je wilt niet als lastig gezien worden. Terwijl het juist zo belangrijk is dat je je uitspreekt. Maar hoe doe je dat als je niet goed uit je woorden komt?

Stel: als het over je vak gaat, kun je prima je mening aangeven. Maar als het gaat over je eigen belangen merk je dat je niet goed uit je woorden komt, misschien een tikje emotioneel wordt. En al snel denk je ‘ach laat maar zitten zo belangrijk is het niet’. Dan is het de hoogste tijd voor een re-framing. Het is namelijk wél heel belangrijk.

Eerst je eigen masker op

Jouw eigen belangen zijn super waardevol voor de organisatie. Misschien helpt het je als je het ziet als de metafoor van het vliegtuig. Wanneer je met je kinderen vliegt, wordt er heel duidelijk gezegd: eerst je eigen masker opzetten en dan pas dat van je kinderen. Dat voelt super onnatuurlijk want je instinct is om de anderen eerst te redden. Maar dat heeft direct consequenties voor jou en in the end dus ook voor de anderen. Want je hebt ze op korte termijn kunnen helpen maar niet op de lange termijn.

En zo is het ook met je eigen belangen. Die zou je zo veel mogelijk op 1 moeten zetten. Elke keer als je iets wegmoffelt of verstopt, sla je dat op. En op een gegeven moment is de opslag vol. En loop jij over. Het wordt steeds moeilijker om dan redelijk te blijven, helder te denken of zonder klachten te werken. Nu maak ik het wel heel heftig maar je put je eigen bron uit. En die bron is nodig om je functie goed uit te voeren.

Delen lucht op

Wil je goed functioneren? Dan is het belangrijk al je informatie te delen. Zeker als je er emotioneel van wordt. Want dan zit er iets. Probeer dat te delen, ook al weet je misschien niet direct hoe je het moet onderbouwen. Simpelweg delen dat het iets met je doet lucht op.

Daarnaast kan het een eye-opener zijn voor anderen. Het geeft hen de gelegenheid om jou te helpen je gevoel onder woorden te brengen. En ook al helpen ze je niet, jouw perspectief legt nieuwe informatie bloot. Misschien hebben je gesprekspartners ook informatie die ze nog niet met jou gedeeld hebben die dan wel gedeeld wordt waardoor jij er ook weer anders naar kan kijken. Kortom je verrijkt elkaar.

Hoe pak je dit aan?

Nog geen idee hoe je dit gaat aanpakken? Kunnen je gesprekken een boost gebruiken? Of ken je iemand die worstelt met bepaalde gesprekken?
Dan is de training Hack Het Gesprek een goede start voor het nieuwe jaar. In deze training krijg je samen met een groep professionals die ook het lef hebben om aan hun gespreksvoering te werken, tools. Deze kun je direct inzetten om je gesprekken te verbeteren. Ook start je de training met een casus waar je individuele tips voor krijgt.

Een mooie start van 2023!

Lees ook:
Stille weerstand of ok? Inhoud en onderstroom
Onderzoek je verbeterpotentieel in gespreksvoering

Geen tip missen?  Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief: walkyourbusinesstalk.nl/nieuwsbrief

Artikel uit de categorie:
Effectieve communicatie

1 Reacties op " Eigen belangen en uitspreken daarvan"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Walk Your Business Talk