• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Onderzoek je verbeterpotentieel in gespreksvoering

Wies van Kats
  | 
29 maart 2021

Gesprekken voeren doen we meestal op de automatische piloot. Een beetje zoals fietsen. Dat doe je zonder na te denken. Op zich prima. Tenminste als die gesprekken ook het gewenste effect hebben. Helaas is dat dan vaak niet het geval. Zonde. Helemaal als je bedenkt dat voor veel mensen 80% van hun werk bestaat uit gesprekken voeren. De impact op je werk is dus groot. Hoe zou het zijn als jijzelf en je collega’s beter worden in gesprekken voeren? 

Begin bij jezelf

Vaak is de eerste reactie als een gesprek niet het gewenste resultaat heeft: als hij/ zij nou eens beter zou luisteren of als hij nou gewoon doet wat ik zeg, dan komt alles goed. Maar ze zeggen niet voor niets een betere wereld begint bij jezelf. Laten we daar dan maar eens mee beginnen. Wie weet volgen je collega’s dan vanzelf. 

Analyseren en leren

Misschien heb je een aardig beeld waar je aandachtspunten zitten en weet je al heel goed waar je verbeterpotientieel zit. Of merk je juist dat je het hartstikke moeilijk vindt en niet precies weet wat je eigenlijk in een gesprek doet. In beide gevallen is het zinvol zijn om je gesprekken op regelmatige basis te analyseren en daarvan te leren. .  

Verbeterpotentieel ontdekken

Om je verbeterpotentieel te ontdekken heb ik een aantal vragen opgesteld die je jezelf kunt stellen bij gesprekken die niet goed liepen:

  1. Wat was je doel?
  2. Hoe ging je het gesprek in?
  3. Hoe was het gesprek voor je gesprekspartner? Welke verwachtingen had hij/zij?
  4. Wat was het resultaat van het gesprek?
  5. Hoe kijk je daarop terug?
  6. Stel je voor dat je het gesprek naar wens zou kunnen laten aflopen. Wat zou er dan opgelost zijn en wat merk je dan? 

Op de laatste vraag na, kun je de vragen ook stellen bij gesprekken die heel goed verliepen. Dan ga je zien wat maakt dat het ene gesprek succesvol verloopt en het andere gesprek eerder taai en traag. Het ene gesprek is het andere niet. Als je de vragen iets anders formuleert dan kun je deze ook heel goed gebruiken ter voorbereiding van een gesprek. 

Vijf voorbereidende vragen

Neem voordat je in gesprek gaat de tijd om jezelf voor te bereiden. Dit zorgt voor helderheid bij jezelf waardoor je zelf beter weet wat je uit het gesprek wilt halen en heb je ook bedacht hoe je dat het beste kunt doen. Dan zit er in elk geval 1 iemand met een duidelijk plan.

Beantwoord in elk geval de volgende vragen:

  1. Wat wil ik met het gesprek bereiken?
  2. Hoe ga ik het gesprek in?
  3. Wat weet ik van de verwachtingen/ gewenst doel van mijn gesprekspartner?
  4. Hoe wil ik op het gesprek straks terugkijken?
  5. Wat gaat die gesprek oplossen en wat merk ik dan? Hoe zit ik bij als het gesprek is afgelopen en hoe zit mijn gesprekspartner er dan bij?

Ik durf je te garanderen dat je gesprekken veel gerichter verlopen en als het goed is ook meer resultaat opleveren. Vind je het lastig om dit te doen en wil je nog meer leren over resultaat halen uit gesprekken? Doe dan mee met een van de Hack het Gesprek trainingen. Waar wacht je nog op?

Let’s hack! 

Artikel uit de categorie:
Effectieve gespreksvoering

0 Reacties op "Onderzoek je verbeterpotentieel in gespreksvoering"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Walk Your Business Talk