Stel: je hebt een overleg waarin je anderen adviseert of waarin je uitlegt waarom iets belangrijk is. Je merkt dat je toehoorders niet echt reageren. Niet enthousiast maar ook niet afwijzend. Aan het einde geeft iedereen aan dat ze het wel hebben begrepen. En jij denkt achteraf; “ze zeggen dat nu wel, maar wat vinden ze er nu echt van?” Oftewel is er sprake van stille weerstand of is het ok? In deze blog ga ik verder in op de balans inhoud en onderstroom.
Dit was een situatie die een van de deelnemers aan Hack het Gesprek vaker tegenkwam. In haar gespreksvoering heeft ze een natuurlijke voorkeur voor de inhoud in het gesprek. De mensenkant, of ook wel de onderstroom genoemd, vindt zij ook heel belangrijk maar daar denkt ze meestal pas aan na afronding van het gesprek. Daardoor twijfelt ze achteraf aan wat er gebeurd is en of ze daarop in had moeten grijpen. En vraagt ze zich af ‘Is dit stille weerstand of is het ok?” Herkenbaar? Dan heb ik ook wat tips voor jou!
De symptomen
We hebben kort geanalyseerd wat er gebeurde. De inhoud voert de boventoon in het gesprek en er is weinig ruimte voor gevoel. Eigenlijk voelt de deelnemer onbewust dat de aandacht van de gesprekspartner anders is dan gewenst, ze gaat dan namelijk:
- op het puntje van haar stoel zitten
- nog meer informatie toevoegen/ ratelen
- harder werken (aan het einde van het gesprek is ze ook moe)
Tip: let op je lijf als je te veel in je hoofd zit
Dit zijn voor haar de symptomen dat ze te veel focust op de inhoud en minder aandacht had voor de onderstroom (dat wat er onder water speelt). Om meer tijdens het gesprek te voelen, kun je dit doen:
- op je ademhaling letten, als deze omhoog schiet dan is er onrust in het gesprek. Probeer de rust weer te vinden door rustig adem te halen (lage toonhoogte). Als je tijdens je gesprek teveel in je hoofd zit, kan het ook helpen om een paar keer bewust te voelen hoe je zit. Voeten op de grond. Aarden noemen ze dat ook wel. Als je dat doet gaat je ademhaling vaak ook automatisch omlaag.
- fysiek naar achteren gaan zitten. Hoe meer jij naar achteren gaat zitten, hoe meer afstand je creëert en dan ook de situatie beter kan gaan overzien. Als je op het puntje van je stoel gaat zitten, zit je letterlijk te dicht op de zaak en is er weinig ruimte voor anderen. De kans is groter dat anderen meer naar jou toe gaan bewegen (en meer tot actie genegen zijn) als er meer ruimte ontstaat.
Ik ben benieuwd wat het je oplevert! Weg met de stille weerstand en op naar goede balans van inhoud en onderstroom. Succes.
0 Reacties op "Stille weerstand of ok? Inhoud en onderstroom"