Soms zit je ergens zo dicht met je neus op, dat je niets ziet. Iets wat we allemaal wel eens meemaken.
Tijdens een van de trainingen van Hack Het Gesprek hadden de deelnemers zo’n situatie. Praten deden ze vanuit hun eigen kaders. Het resultaat? Ze begrepen elkaar niet. De theorie bracht daarin geen verandering.
Wat gebeurde er?
De twee deelnemers hadden een andere kijk op een werksituatie. De ene deelnemer was erg inhoudelijk en verantwoordelijk voor het borgen van de kwaliteit van een nieuw systeem, ik noem hem de expert.
De andere deelnemer was als projectmanager belast met de taak om klanten mee te nemen in dat nieuwe systeem en wilde klanten alvast een sneak preview geven. De expert vond dat echt geen goed idee want het systeem was nog lang niet goed genoeg. De projectmanager gaf aan dat dat niet uitmaakte want dat snapten de klanten heus wel. De projectmanager vergat door te vragen waar de expert bang voor was. De expert ging steeds meer inhoudelijke argumenten en beren op de weg brengen.
De theorie bracht hen ertoe om andere oplossingen voor elkaar te gaan bedenken. Maar echt daadwerkelijk verplaatsen in elkaars perspectief gebeurde niet.
In elkaar schoenen staan
Als oplossing deden zij een rollenspel. Door bewust de rol van de ander aan te nemen, viel het kwartje. En was het voor beiden mogelijk om vanuit hun eigen expertise tot een goed compromis te komen (een werkend systeem laten zien van een andere klant). Pas als je actief je perspectief gaat wisselen en soms ook bijna letterlijk door de bril van iemand anders kijkt, kun je situaties leren begrijpen.
De brillen die je op hebt tijdens een gesprek
Zeker tijdens gesprekken is het kunnen wisselen van perspectief belangrijk om je doelen te behalen. Je kunt de volgende brillen opzetten:
– Bril 1: jezelf
Je bekijkt de situatie vanuit jouw referentiekader en perspectief.
– Bril 2: de ander
Je zet de bril van de ander op; bekijk de wereld eens vanuit zijn/haar perspectief. Je leeft je in en wordt even de ander.
– Bril 3: meta
Je bent een observator en hangt als een wolk tussen jezelf en de ander in. Alles zie je van een afstandje, zo kun je objectiever waarnemen. Wat zijn de feiten? Waar zit jullie gezamenlijke belang? Wat is voor jou nu heel belangrijk en wat is dat voor je gesprekspartner? Als je dat weet en met elkaar deelt kun je vanuit daar gemakkelijker naar een oplossing.
Wil je meer leren over het wisselen van perspectief? Of wil je er voor zorgen dat je met meer energie je gesprekken uit gaat? Dan is de training Hack Het Gesprek er een voor jou! Een training waarin ik je hacks en persoonlijke tips geef waar jij direct jouw gesprekken mee verbetert. Meld hier aan voor de Groepstraining Hack het Gesprek.
Lees ook:
Samenwerken met uiteenlopende meningen
Het functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek
Geen tip missen? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief: walkyourbusinesstalk.nl/nieuwsbrief
1 Reacties op "Met je neus er te dicht op zitten"