• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Hoe bereid jij een zakelijk gesprek voor?

Wies van Kats
  | 
12 november 2021

Weet je wat je wilt gaan zeggen? Maak je een lijstje in je hoofd met punten die je belangrijk vindt? Of ga je er gewoon in de flow in? Ik merk dat veel mensen voor het laatste kiezen. Als het gaat om ‘moeilijke’ gesprekken is de flow meestal ver te zoeken. 

Een moeilijk gesprek …


… kan een echte breinbreker zijn. Vaak blijven we dat gesprek voor ons uitschuiven, stellen we het uit, verzinnen we excuses of smoesjes. Dan weten we nog steeds niet wat we willen zeggen. We denken er wel veel aan maar dat veroorzaakt eerder piekeren en soms zelfs slechte nacht(en). Super zonde, want moeilijke gesprekken hebben nu eenmaal de eigenschap dat ze gevoerd willen worden. Ze verdwijnen niet, ze worden eerder complexer.

Ok, ok aan de slag ermee

Tja als uitstellen je niets oplevert kun je er maar beter aan beginnen. Maar hoe doe je dat dan? Om je gesprek optimaal voor te bereiden kun je het beste voor jezelf uitschrijven waarom je überhaupt het gesprek wil voeren. Als je dat lastig vindt, kun je er ook voor kiezen om jouw ideale scenario na het gesprek te beschrijven. 

Eeuhm maar hoe dan?

Als je het lastig vindt om zomaar uit het niets een ideaal scenario te beschrijven, helpt het je waarschijnlijk meer om onderstaande te beantwoorden:

  • Hoe wil je het gesprek verlaten? Wat denk je dan? Hoe wil je je voelen?
  • Wat is er veranderd ten opzichte van het doel dat je had gesteld? Wat is het resultaat van het gesprek? Welke acties zijn er nu, wie doet wat en is het duidelijk waarom?
  • Wat is er bij de ander gebeurt? 
Wat wil ik eigenlijk?

Zo zie je wat je wilt bereiken met het gesprek en krijg je overzicht. Als het goed is, wil je dat er iets gebeurt bij jezelf of bij de ander. Het beantwoorden van deze vragen zorgen ervoor dat je ook gaat zien of het reëel is wat je verwacht en of het duidelijk genoeg is. Misschien is het onderwerp te groot of verwacht je er te veel van of kun je juist doorpakken. Deze bewustwording bij jezelf stelt je in staat het gesprek beter aan te gaan. 

Actie!

Het helpt jezelf dus ‘aan’ te zetten en zo dus ook het gewenste resultaat te bereiken. Je voorkomt daarmee een hoop frustratie, onduidelijkheid en tijdverspilling. En dan heb ik het niet eens over de slapeloze nachten.

Dus wat ga jij de volgende keer doen als je een zakelijk gesprek voorbereid?

Wil je echt meer uit je gesprekken halen? Meld je dan aan voor de Groepstraining Hack het Gesprek.

Artikel uit de categorie:
weerstand

0 Reacties op "Hoe bereid jij een zakelijk gesprek voor?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Walk Your Business Talk